Terug naar het overzicht

Je eigen boek uitgeven: van redactie- naar vormgevingsfase

Om de overgang van Word-bestand naar een opgemaakt boek zo makkelijk mogelijk te maken, is het goed om je bewust te zijn van hoe je je bestand aanlevert bij je vormgever. Je kunt namelijk tijdens de redactiefase (of zelfs al tijdens het schrijven van je boek) je tekst al voorbereiden op de overgang naar de vormgevingsfase.


Natuurlijk heb je voor de echte opmaak begint contact met je vormgever over hoe het boek eruit moet komen te zien, maar het is heel handig om ook vast structuur in je tekst aan te brengen. Je vormgever heeft namelijk niet altijd tijd om het hele verhaal tot in detail door te lezen, dus vaak blijft het bij het scannen van de tekst. Daarnaast zit jij veel beter in je tekst of verhaal. Waarschijnlijk ben je al een hele tijd bezig met je boek en zit er veel kennis, liefde en aandacht in, waardoor het voor jou heel logisch is hoe je verhaal is opgebouwd.

Tip: ik raad je aan om vroeg in je schrijfavontuur een vormgever te betrekken bij je proces. Deze kan dan direct al meedenken over de structuur en hoe zich dat vertaalt in de vormgeving. Ook groeit de vormgever mee in je proces, waardoor deze de inhoud beter leert kennen (en dus ook beter kan vertalen naar een ontwerp).

Maak voor het structureren gebruik van een notatiesysteem. Dit kun je in de redactiefase al (laten) doen. Met een notatiesysteem geef je aan welke onderdelen er in je tekst zitten, bijvoorbeeld koppen, quotes of bijschriften.


De makkelijkste manier is om de verschillende onderdelen aan te geven met cijfers tussen blokhaken of accolades.

[1] dit is een kop

{2} dit is een onderkop


Deze leestekens worden over het algemeen niet gebruikt in een geschreven tekst, waardoor de notaties makkelijk te vinden zijn. Vergeet ook niet om je broodtekst een eigen cijfer te geven, zodat de vormgever weet wanneer de ‘gewone’ tekst weer begint.

Er zijn nog een aantal andere dingen die je kunt doen om de overgang van de redactie- naar de vormgevingsfase soepel te laten verlopen.

Deze kun je vinden in mijn checklist