Niemand wordt blij van Word-bestandjes
Stel, je wilt een boek uitgeven. Je tekst is klaar, maar je hebt geen idee hoe je de inhoud aantrekkelijk op papier krijgt. Je gaat bijvoorbeeld promoveren en wilt je onderzoek helder hebben opgemaakt. Of je geeft een boek uit in eigen beheer, maar weet niet hoe je de inhoud mooi en fijn leesbaar op papier krijgt. Waar begin je dan?
Allereerst moet je op zoek naar een ontwerper (hoi!), want van uitgeprinte Word bestandjes wordt niemand blij. Een boek moet natuurlijk aanspreken qua inhoud, maar ook zeker qua vorm. Mensen gaan af op wat ze zien en lezen daarna pas. Onderschat dus niet wat iemand met kennis van boekontwerp voor je kan betekenen.
Hoe een ontwerpproces precies gaat verschilt per ontwerper, maar ik vertel graag hoe ik zo’n project aanpak.
Kennismaking
Ik begin altijd met een kennismakingsgesprek. Daarin hebben we het over je wensen en voorkeuren, maar bespreken we ook praktische zaken. Bijvoorbeeld hoeveel woorden je boek telt en wat de planning is.
Eerste opzet
Als we na het gesprek allebei nog enthousiast zijn begin ik met het ontwerp. Ik zoek geschikte lettertypes, kijk hoe koppen en bijzondere elementen vormgegeven kunnen worden en maak alvast wat opzetjes voor het omslag. Uit al deze opties kun jij aangeven wat je aanspreekt en wat niet. Op basis van deze feedback begin ik aan een proefhoofdstuk.
Proefhoofdstuk
Als het proefhoofdstuk helemaal is uitgewerkt, dat wil zeggen dat alle stijlen zijn bepaald en er een goed beeld is van hoe het boek eruit komt te zien, krijg je deze opgestuurd. Aan de hand van het proefhoofdstuk kunnen we de laatste details bespreken en eventueel nog dingen aanpassen.
Eerste proef
En dan volgt één van de leukste onderdelen van het ontwerpproces, de eerste proef. In deze stap werk ik het hele boek, inclusief omslag, uit. Ineens is er een boek in plaats van alleen tekst! In deze stap valt alles op z’n plek en weet je helemaal hoe je boek eruit gaat zien als hij straks naar de drukker gaat.
Tweede proef
Naar aanleiding van de eerste proef kun je opmerkingen toevoegen. Want ineens vallen er dingen op die je eerder over het hoofd hebt gezien. Ik pas deze dingen aan en stuur je een tweede proef.
Feedback
Als het hele boek klaar is qua vorm, is het belangrijk om alles nog een keer goed door te lopen. Het zou jammer zijn om in je gedrukte boek nog dingen tegen te komen die je er eerder uit had kunnen filteren. Neem daarom altijd genoeg tijd voor deze stap! Check het boek zelf, maar laat vooral ook andere mensen nog eens meelezen en kijken.
Puntjes op de i
Tijd voor de laatste aanpassingen! Ik verwerk je laatste opmerkingen en maak het boek drukklaar. Dan kan voor ons het wachten beginnen tot het boek gedrukt is, maar ik kan je verzekeren, het is het wachten waard!
Ik heb al heel veel mooie boeken mogen vormgeven!
Een boek ontwerpen klinkt als een heel proces, en dat is het ook. Maar vergeet vooral niet, het is ook ontzettend leuk! Je verhaal tot leven zien komen in een boek is enorm bijzonder. Jij bepaalt wat je belangrijk vindt en wat je boek moet uitstralen, ik zorg dat dat vertaald wordt in een mooie en technisch kloppende vormgeving.
Jonne Vulperhorst, voor wie ik een proefschrift heb ontworpen, schreef daarover het volgende:
‘Ik ben erg tevreden met hoe mijn proefschrift eruit is komen te zien. Jasmijn is professioneel, snel in het verwerken van aanpassingen, en er was voor mij duidelijk wat er gebeurde en wanneer. Ze heeft mijn ideeën over mijn proefschrift mooi weten af te stemmen met de voorkant die er al lag, waardoor het boekje voelt als een geheel.’