Terug naar het overzicht

Hoe bouw je een waardevol netwerk?

Netwerken. Sommige ondernemers vinden het doodeng, anderen lijken zonder enige angst iedereen te
benaderen en knopen met gemak een hele hoop gesprekken aan op een netwerkevenement.

 

Toen ik begon met ondernemen vond ik netwerken ontzettend spannend. Ik had best wat goede connecties opgebouwd vanuit mijn studie, maar als ondernemer is een groot netwerk onmisbaar. Maar hoe bouw je zo’n netwerk op? Moet je naar allerlei grote evenementen? Of kun je ook via een andere weg mensen benaderen?

 

Mijn netwerk
Nu, een aantal jaar later, merk ik dat mijn netwerk op drie verschillende manieren ontstaat:

 • Via via
  Dit is de meest natuurlijke manier van mijn netwerk uitbreiden. Ik doe een opdracht voor iemand, diegene geeft mijn naam door aan iemand anders en zo breidt mijn netwerk zich langzaam uit.

 • Online. Dit werkt twee kanten op
  1. Ik merk dat ik de laatste tijd vaker aanvragen krijg van mensen die ik niet ken. Zij zoeken bewust naar een boekontwerper en komen via mijn website of Social Media bij mij terecht. Zo ontstaat er een connectie.

  2. Ik zoek soms ook naar mensen met wie ik graag mijn netwerk wil uitbreiden. Meestal kom ik via LinkedIn of Instagram bij hen terecht. Zo kan ik mijn klanten doorverwijzen naar andere ondernemers die dingen kunnen waar ik geen verstand van heb.
 • Netwerkevents
  Voor mij zijn dit momenten waarop ik vooral op persoonlijk vlak mijn netwerk uitbreidt. Ik vind het leuk om met andere ondernemers te praten over hun passie of ondernemerschap. Meestal ben ik hierbij op zoek naar een persoonlijke klik, in plaats van naar iemand die bepaalde dingen kan.

Connecties vanuit die evenementen zijn daardoor in de eerste instantie persoonlijk, maar vaak kun je op den duur toch wat voor elkaar betekenen. Dat ene gesprek is vaak aanleiding om elkaar te gaan volgen op Instagram of een connectie te maken op LinkedIn, waardoor je op de hoogte blijft van waar de ander mee bezig is. En omdat je elkaar al eens in het echt gezien hebt, maakt dat de stap om iemand te benaderen een stuk kleiner.


Afspreken met andere ondernemers? Ja, graag!
Waar ik toen ik net begon het liefst alle netwerkevenementen ontliep, heb ik er nu juist zin in. Ik vind het tegenwoordig vooral leuk en niet meer spannend om nieuwe mensen te leren kennen, omdat ik weet hoe waardevol die connecties kunnen zijn. Grote evenementen bezorgen me soms nog wel wat zenuwen voor de tijd, maar ik kom er altijd vol energie en inspiratie weer vandaan.

Ook vind ik het geen enkel probleem meer om met onbekenden af te spreken. Als ik iemand tegenkom waardoor ik geïnspireerd raak of met wie ik graag wil samenwerken, nodig ik ze uit voor een gesprek, het liefst in real life. En dat bevalt me erg goed! Ik heb de laatste tijd een hoop ontzettend leuke gesprekken gehad en mijn netwerk wordt daardoor steeds waardevoller.