Waarom je altijd dingen leert als je leest
Dat je dingen leert van studieboeken en het lezen van bijvoorbeeld een proefschrift klinkt niet meer dan logisch, maar wist je dat je onbewust van élk boeken iets leert? Of het nou fictie of non-fictie is, een roman of een kinderboek.
Kinderen
Als kind leer je lezen, letters vormen woorden en die woorden vormen een verhaal. Kinderen leren allerlei nieuwe woorden terwijl ze lezen. Afhankelijk van de leeftijd, worden de woorden steeds moeilijker. Ze worden langer en ingewikkelder, waardoor de woordenschat groter wordt. Soms zal een kind uitleg nodig hebben bij een woord, maar vaak wordt de betekenis ook duidelijk door de rest van de tekst die eromheen staat. Hoe meer woorden een kind kent, hoe makkelijker het de betekenis van nieuwe woorden ook kan ontcijferen.
Je leert niet alleen nieuwe woorden, maar bijvoorbeeld ook hoe verschillende personages omgaan met gevoelens en inzichten. Een goed voorbeeld blijven de boeken van Carry Slee, waarin een hoop emoties langskomen. Het is niet alleen maar leuk, soms is het leven ook moeilijk of somber. Door in aanraking te komen met verschillende personages en gevoelens, gaan kinderen anders naar de wereld kijken. En dat is echt niet bewust! Onbewust doe je dus een hoop kennis op tijdens het lezen van een boek.
Reizen vanaf de bank
Ik merk het zelf ook nog regelmatig, bijvoorbeeld in de boeken van Lucinda Riley. Zij heeft alle plekken waarover ze schrijft zelf bezocht, waardoor je via het boek een hoop leert over andere landen en culturen, zonder zelf maar van de bank te komen.
Ik blijf het fascinerend vinden, dat je zoveel leert van zoiets leuks en ontspannends als lezen. In mijn werk draag ik graag aan die ervaring bij, door het verhaal ook visueel zo mooi en aantrekkelijk mogelijk op papier te krijgen. Want een leuke/goede/mooie inhoud is één, maar het visueel ook aantrekkelijk maken, maakt het af!